Перейти до основного вмісту

  30.11.2023.

95 електромонтерів. Хімія. Урок №33.

Тема. Вуглеводи(Повторення)

Зворотній зв'язок з викладачем:

1. Електронна адреса:damaskina.toma@ukr.net;

2. VIBER (0951827836) Надсилати роботи 

У робочий зошит законспектуйте відомості стосовно сахарози, крохмалю, целюлози.

На закріплення продумайте відповідь на питання:

- Де ви використовуєте вуглеводи і які?


1.Дисахариди — вуглеводи, при гідролізі яких їх молекула розпадається на дві молекуНайвідоміший дисахарид — сахароза, або буряковий цукор.
Дисахаридами є також мальтоза (солодовий цукор), лактоза (молочний цукор). Вони мають таку саму формулу , як і сахароза.
 
Сахароза досить поширена у рослинному світі. Вона міститься в соку всіх рослин. Особливо багато її в коренеплодах цукрового буряка, у стеблах цукрової тростини, в соку цукрового клена. Ці рослини спеціально вирощують, щоб отримувати з них сахарозу.
 
сах.jpg
Цукрова тростина
  
29-03-2017 17-49-43.png
Цукровий буряк
 
Сахароза — кристалічна речовина, солодка на смак, без запаху, дуже добре розчиняється у воді. Як і для більшості твердих речовин, розчинність зростає зі збільшенням температури.

Вона піддається гідролізу, тобто розкладанню водою. Якщо до розчину сахарози додати розчин сульфатної кислоти і суміш прокип'ятити, то утворюється суміш двох моносахаридів — глюкози і фруктози. Тому сахарозу відносять до дисахаридів.
 
При нагріванні сахароза легко плавиться (при температурі 186° С), обвуглюється, але не горить. Проте, суміш  цукрового пилу з повітрям може вибухати.
Доведена до температури кипіння і охолоджена сахароза перетворюється на карамель. Таке перетворення цукру називають карамелізацією.

Використовується сахароза в харчуванні для надання продуктам солодкого смаку. В організмі вона розщеплюється на глюкозу і фруктозу і у такому вигляді потім засвоюється.
 
1057ab0f0af3f3a-57ab0c812b3dd-hranit-sahar_crop_1200.jpg
 
Вживання занадто великої кількості цукру може привести до серйозних порушень обміну речовин і викликати цукровий діабет.
Полісахариди — вуглеводи, у молекулах яких багаторазово повторюються залишки циклічної форми глюкози.
Склад усіх полісахаридів виражається формулою (C6H10O5)n. Усі полісахариди піддаються гідролізу, продуктом якого є глюкоза:
 
До полісахаридів відносяться крохмаль, глікоген (тваринний крохмаль) і целюлоза (клітковина).
 
Крохмаль є запасною речовиною рослин і є досить поширеним у природі. Він у великих кількостях міститься у зернах жита, пшениці, кукурудзи, у бульбах картоплі.

Утворюється крохмаль у клітинах рослин з глюкози:
 
Число повторюваних структурних ланок у макромолекулі крохмалю може коливатися від 100 до 6000. Відносна молекулярна маса молекул також сильно відрізняється.

Макромолекули крохмалю можуть мати як лінійну, так розгалужену будову.
 
26-03-2017 21-29-36.png
 
Крохмаль — біла аморфна речовина, нерозчинна у холодній воді. У гарячій воді крохмаль набухає і утворює клейстер. Не має смаку.
 
26-03-2017 01-40-53.png
 
Характерна реакція крохмалю — реакція з йодом. При дії розчину йоду на крохмаль утворюється сполука синього кольору. Цю реакцію використовують для якісного визначення крохмалю.
26-03-2017 01-33-58.png
 
 
Крохмаль входить до складу продуктів харчування і є основним джерелом вуглеводів в організмі людини.

В організмі крохмаль піддається гідролізу під дією травних ферментів. Процес перетравлення крохмалю починається вже у ротовій порожнині під дією ферментів слини. Далі гідроліз крохмалю триває у шлунку і кишечнику. Новоутворена глюкоза всмоктується у кров, а потім використовується клітинами для отримання енергії.

Крохмаль застосовується для отримання глюкози. Використовується для проклейки паперу та картону, для просочення тканин. Застосовується він також при виготовленні таблеток у якості наповнювача
Целюлоза (клітковина) — природній полісахарид. Її формула є такою самою, як і у крохмалю — (C6H10O5)n. Ступінь полімеризації целюлози є набагато вищим, ніж у крохмалю, і становить 10000 — 14000 структурних ланок. Відносна молекулярна маса може досягати декількох мільйонів.
 
Макромолекули целюлози, на відміну від крохмалю, мають лише лінійну будову.

Целюлоза входить до складу кожної рослинної клітини, оскільки в основному з неї у рослин утворені клітинні стінки. З целюлози складаються волокна льонуконопель. Волокна бавовнику — майже чиста целюлоза (до 98%). У деревині целюлоза складає до 60 % маси сухої речовини.
 
26-03-2017 01-46-44.png
Коробочка бавовника
  
Целюлоза — волокниста біла або сіра речовина, без запаху і смакунерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона є гігроскопічною.

Целюлоза, як і крохмаль, піддається гідролізу при нагріванні у присутності сульфатної кислоти. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза:
  
Целюлоза добре горить.
 
Завдяки своїй міцності целюлоза у складі деревини використовується у будівництві, виробництві меблів.
 
Меблі з дерева
  
Целюлоза бавовнику і льону використовується для виробництва тканинмотузокканатів. Волокна бавовнику використовуються як вата.

Отримана з деревини чиста целюлоза йде на виробництво паперу.
 
26-03-2017 01-50-49.png
Виробництво паперу
  
З целюлози отримують прості і складні ефіри, які використовуються у виробництві штучних волоконпластмасплівоклаківклеювибухових речовин.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

 30 жовтня 2020. 94 трактористів. Хімія. Урок №12. Тема. Складання електронно-графічних схем утворення з в ’язків   ковалентного, йонного, металічного. Домашнє завдання: - у робочий зошит законспектуйте механізм утворення ковалентного(види гібридизації), йонного, металічного з в ’язків : - на закріплення: питання наприкінці теми(усно). 1.Ковалентний зв’язок Механізм утворення ковалентного зв’язку розглядають на прикладі утворення молекули водню: Н + Н = Н 2 ,                ΔН = -436 кДж/моль.  Збільшення електронної густини зближує ядра, виникає зв’язок між атомами, виділяється енергія. Хімічний зв ‘язок, який утворюється внаслідок узагальнення електронів взаємодіючих атомів (утворення спільної електронної пари), називають ковалентним.   Сполуки з ковалентним зв’язком називають  гомеополярними  або  атомними . sp -Гібридизація Гібридизація однієї  s -  та однієї ...
    4 .12.2023. 97 трактористів. Хімія.Урок №18(78) Тема. Гідроліз солей. На окремих аркушах законспектуйте тему(зверніть увагу на матеріал, який помічено темним кольором) . Оформіть лабораторну роботу. На закріплення дайте відповідь на питання(письмово) 4. Укажіть сіль, утворену сильною основою та слабкою кислотою. А  LiCl Б  K 2 SO 3 В  KNO 3 Г  ВаСl 2 5. Позначте сіль, розчин якої матиме лужну реакцію. А  KCl Б  Na 2 S В  NaNO 3 Г  Na 2 SO 4 6. Позначте сіль, розчин якої матиме кислотну реакцію. А  NH 4 NO 3 Б  (NH 4 ) 2 S В  (NH 4 ) 2 CO 3 Г  (NH 4 ) 2 SO 3 З воротній зв'язок з викладачем: 1. Електронна адреса: damaskina.toma@ukr.net; 2. VIBER (0951827836)  Надсилати роботи   1.Гідроліз солей  —  це реакції обміну йонів солі з водою, унаслідок чого утворюється слабкий електроліт. Сіль є продуктом взаємодії основи з кислотою. Залежно від їхньої сили, розрізняють чотири типи солей, утворених:...
  15.11.2021. 5 кухар;пекар. Хімія. Урок №18. Тестування з теми: "Хімічний зв'язок і будова речовини" Домашнє завдання. У робочому зошиті зробіть контрольну роботу (варіант оберіть самостійно) Варіант 1 І .  1 .  Між атомами хімічних елементів зі значною різницею електронегативностей виникає зв’язок: А) йонний; Б) ковалентний неполярний;   В) водневий; Г) ковалентний полярний; 2. У калій гідроксиді хімічний зв’язок: А) ковалентний полярний і ковалентний неполярний; Б) йонний і ковалентний полярний; В) ковалентний полярний і йонний;  Г) йонний і ковалентний неполярний. ІІ .   1 .Укажіть ознаки речовин з йонним типом хімічного зв’язку: А) рідини з високими температурами кипіння; Б) рідини з низькими температурами кипіння; В) кристалічні речовини з низькими температурами плавлення; Г) кристалічні речовини з високими температурами плавлення. 2.   Виберіть рядок, в якому перелічені сполуки з йонним хімі...