30.11.2023.
95 електромонтерів. Хімія. Урок №33.
Тема. Вуглеводи(Повторення)
Зворотній зв'язок з викладачем:
1. Електронна адреса:damaskina.toma@ukr.net;
2. VIBER (0951827836) Надсилати роботи
У робочий зошит законспектуйте відомості стосовно сахарози, крохмалю, целюлози.
На закріплення продумайте відповідь на питання:
- Де ви використовуєте вуглеводи і які?
1.Дисахариди — вуглеводи, при гідролізі яких їх молекула розпадається на дві молекуНайвідоміший дисахарид — сахароза, або буряковий цукор.
Дисахаридами є також мальтоза (солодовий цукор), лактоза (молочний цукор). Вони мають таку саму формулу , як і сахароза.
Сахароза досить поширена у рослинному світі. Вона міститься в соку всіх рослин. Особливо багато її в коренеплодах цукрового буряка, у стеблах цукрової тростини, в соку цукрового клена. Ці рослини спеціально вирощують, щоб отримувати з них сахарозу.

Цукрова тростина

Цукровий буряк
Сахароза — кристалічна речовина, солодка на смак, без запаху, дуже добре розчиняється у воді. Як і для більшості твердих речовин, розчинність зростає зі збільшенням температури.
Вона піддається гідролізу, тобто розкладанню водою. Якщо до розчину сахарози додати розчин сульфатної кислоти і суміш прокип'ятити, то утворюється суміш двох моносахаридів — глюкози і фруктози. Тому сахарозу відносять до дисахаридів.
При нагріванні сахароза легко плавиться (при температурі 186° С), обвуглюється, але не горить. Проте, суміш цукрового пилу з повітрям може вибухати.
Доведена до температури кипіння і охолоджена сахароза перетворюється на карамель. Таке перетворення цукру називають карамелізацією.
Використовується сахароза в харчуванні для надання продуктам солодкого смаку. В організмі вона розщеплюється на глюкозу і фруктозу і у такому вигляді потім засвоюється.

Вживання занадто великої кількості цукру може привести до серйозних порушень обміну речовин і викликати цукровий діабет.
2. Крохмаль
:Полісахариди — вуглеводи, у молекулах яких багаторазово повторюються залишки циклічної форми глюкози.
До полісахаридів відносяться крохмаль, глікоген (тваринний крохмаль) і целюлоза (клітковина).
Крохмаль є запасною речовиною рослин і є досить поширеним у природі. Він у великих кількостях міститься у зернах жита, пшениці, кукурудзи, у бульбах картоплі.
Утворюється крохмаль у клітинах рослин з глюкози:
Число повторюваних структурних ланок у макромолекулі крохмалю може коливатися від 100 до 6000 . Відносна молекулярна маса молекул також сильно відрізняється.
Макромолекули крохмалю можуть мати як лінійну, так розгалужену будову.

Крохмаль — біла аморфна речовина, нерозчинна у холодній воді. У гарячій воді крохмаль набухає і утворює клейстер. Не має смаку.

Характерна реакція крохмалю — реакція з йодом. При дії розчину йоду на крохмаль утворюється сполука синього кольору. Цю реакцію використовують для якісного визначення крохмалю.

Крохмаль входить до складу продуктів харчування і є основним джерелом вуглеводів в організмі людини.
В організмі крохмаль піддається гідролізу під дією травних ферментів. Процес перетравлення крохмалю починається вже у ротовій порожнині під дією ферментів слини. Далі гідроліз крохмалю триває у шлунку і кишечнику. Новоутворена глюкоза всмоктується у кров, а потім використовується клітинами для отримання енергії.
Крохмаль застосовується для отримання глюкози. Використовується для проклейки паперу та картону, для просочення тканин. Застосовується він також при виготовленні таблеток у якості наповнювача
3. Целюлоза
Целюлоза (клітковина) — природній полісахарид. Її формула є такою самою, як і у крохмалю — (C6H10O5)n . Ступінь полімеризації целюлози є набагато вищим, ніж у крохмалю, і становить 10000 — 14000 структурних ланок. Відносна молекулярна маса може досягати декількох мільйонів.
Макромолекули целюлози, на відміну від крохмалю, мають лише лінійну будову.
Целюлоза входить до складу кожної рослинної клітини, оскільки в основному з неї у рослин утворені клітинні стінки. З целюлози складаються волокна льону, конопель. Волокна бавовнику — майже чиста целюлоза (до

Коробочка бавовника
Целюлоза — волокниста біла або сіра речовина, без запаху і смаку, нерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона є гігроскопічною.
Целюлоза, як і крохмаль, піддається гідролізу при нагріванні у присутності сульфатної кислоти. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза:
Целюлоза добре горить.
Завдяки своїй міцності целюлоза у складі деревини використовується у будівництві, виробництві меблів.
Меблі з дерева
Целюлоза бавовнику і льону використовується для виробництва тканин, мотузок, канатів. Волокна бавовнику використовуються як вата.
Отримана з деревини чиста целюлоза йде на виробництво паперу.

Виробництво паперу
З целюлози отримують прості і складні ефіри, які використовуються у виробництві штучних волокон, пластмас, плівок, лаків, клею, вибухових речовин.
Коментарі
Дописати коментар